WelzijnsKompas en gemeenten Hillegom en Lisse organiseerden afgelopen maand een digitale inspiratie bijeenkomst Samen tegen Eenzaamheid.
Twee vrijwilligers van Fietsmaatjes deden daaraan mee. FMHL is ook ambassadeur van “Een tegen eenzaamheid” en wilde zeker aan deze bijeenkomst deelnemen en de kennis en ideeën verspreiden.
Op de websites van de gemeente Hillegom of Lisse is een en ander terug te lezen.
Wij vatten het graag voor onze website lezers als volgt samen:
In een aparte sessie over het thema ‘Het taboe doorbreken’ kwamen mooie en praktische tips ter sprake.
Het gesprek begon met een ervaringsdeskundige die vertelde wat hem had geholpen toen hij zich eenzaam voelde. Sindsdien probeert hij anderen te helpen met de lessen die hij heeft opgedaan. Dit zorgde voor een goede uitwisseling van gedachten, gevoelens en tips.
Alleen zijn stapelt zich op, steeds vaker, tot eenzaamheid. ‘Eenzaam’ is best een beladen woord, er hangt een negatief gevoel aan vast. Zo wil je jezelf niet noemen. Dat zorgt al voor een soort drempel. Je alleen voelen is een betere omschrijving.
En alleen of eenzaam zijn is maar een deel van iemand. Het is krachtiger en actiever om te kijken naar wat iemand betekent.
Dit zijn wat laagdrempelige en praktische tips, die het voor iedereen makkelijk(er) kunnen maken om het gesprek te starten.
Doorvragen, ook al zegt iemand dat het goed gaat.
Iedereen kan eenzaam zijn, ook iemand waarvan je het niet verwacht. Je hoeft je niet te schamen.
Benoem het, bespreek het, het is niet erg, en er is iets aan te doen.
Goed zorgen voor mensen. Ouderen willen niet tot last zijn, maar daardoor raken ze als vanzelf meer op zichzelf.
De juiste vragen stellen.
Verhalen en ervaringen delen. Herkenning helpt. Als je kwetsbaar opstelt, en jezelf openstelt, raak je makkelijker in gesprek.
Een vraag tijdens de Zoombijeenkomst aan iedereen was: ken jij mensen in je omgeving die eenzaam zijn? Via die verhalen over anderen in jouw omgeving ga je zelf nadenken. Hoe gaat het met mij eigenlijk?
Wat deze tips kunnen opleveren is een gesprek starten met elkaar over hoe het met je gaat. En of je je wel eens alleen voelt. Dat kan al genoeg zijn, en vandaar kun je ook verder.
Geef een reactie