De eerste verrassende kilometers van Ria van der Vijver

Gast Ria van der Vijver bij het ComomeerDe eerste avonturen van Ria van der Vijver op de duofiets begonnen op 27 februari 2023. Na een jaar wachten, maar helemaal afgetraind door alle uren die Ria doorbracht op de hometrainer in Parkwijk, was het dan eindelijk zover.

Ontspanning en inspanning

Blauwe lucht, een lekker zonnetje, weinig wind en een temperatuur net boven nul waren ideale omstandigheden om een mooi tochtje te maken met fietsmaatje Roger. Bewapend met een warme jas en handschoenen begon de tour richting De Zilk. Het ging verder naar Tespelduyn, langs het Comomeer en Sancta Maria, over een stuk fietspad door de duinen langs het zweefvliegveld, dan richting De Zilk en uiteindelijk weer terug naar Parkwijk. Ria fietste fanatiek mee tot De Zilk en hield daarna even de benen stil om een dreigende krampaanval te voorkomen en om weer relaxed thuis terug te komen. Het moet voor de duofietspassagier tenslotte ontspanning en voor het fietsmaatje inspanning zijn. Ondanks het feit dat Ria al vele jaren in Hillegom woont heeft ze nieuwe plekken in de omgeving gezien en weet ze nu bijvoorbeeld Tespelduyn, waarover ze gelezen had in de Hillegommer, te plaatsen. Ria had erg genoten van de eerste rit en onder het genot van een kopje koffie was het tijd om de eerste fietsmaatjes ervaring af te sluiten.

Rondvliegende takken

Twee weken later, op maandag 13 maart, stond de tweede tour gepland. Om te voorkomen dat de losse takken, die horizontaal voorbijvlogen als gevolg van windkracht 6, tot fysieke schade zouden leiden tijdens het fietsen, werd de rit naar dinsdagmiddag 14 maart verplaatst. Met windkracht 5 en wat vriendelijker weer ging Ria met fietsmaatje Roger op pad richting Bennebroek. Eerst langs tuincentrum de Oosteinde en door Bennebroek voorbij Linnaeushof, dan de Kadijk af en over de N208 tot vooraan in Heemstede, vervolgens richting de Leidsevaart en door Leyduin naar de N206. Van daaruit verder fietsen richting Panneland en langs camping Vogelenzang. Daar zei Ria dat ze dit stuk van de route herkende. Vele andere stukken van beide tochten had ze nog nooit gezien en ze vond het mooi om dit allemaal mee te maken. Van daaruit ging het weer richting Parkwijk en een verdiende kop koffie. Ria heeft de hele route lekker gefietst en genoten van bekende en minder bekende plaatsen en ze verheugt zich alweer op de volgende tocht.

Ria van der Vijver

Lekker fietsen door weer en wind

Sinds kort maakt Daniëlle uit Hillegom gebruik van Fietsmaatjes. Samen met Desiree, vrijwilliger bij Fietsmaatjes, is zij nu tweemaal op pad geweest. De eerste keer was het prachtig weer, maar de tweede keer regende het. Toch gingen ze ook de tweede keer gewoon op pad.

Daniëlle had al een paar keer een duofiets in het dorp langs zien komen: “Dat leek mij ook leuk, dus ik heb mijn Persoonlijke Begeleider gevraagd of dat niet iets voor mij zou zijn.” Er is contact opgenomen met Fietsmaatjes en toen volgde er eerst een proefrit. Dat ging heel goed en al snel daarna heeft Daniëlle kennisgemaakt met Desiree. De kennismaking was bedoeld om te kijken of het zou klikken tussen beide dames. Gelukkig klikte het heel goed en werd er snel een afspraak gemaakt voor de eerste fietstocht op de duofiets.

Fietsen met mooi weer en hindernissen

Gast Danielle op de duofiets Gast Danielle en maatje DesireeTijdens de eerste afspraak om te gaan fietsen was het prachtig weer. De zon scheen volop en de dames hebben een heerlijke tocht gemaakt. Ze gingen vanuit Hillegom langs de Keukenhof, via Tespelduyn naar Langevelderslag en vervolgens door bos en duinen naar De Zilk en weer terug naar Hillegom. Tenminste, dat was de bedoeling, want tussen De Zilk en Hillegom kregen ze een lekke band. Gelukkig was de man van Desiree zo lief om de dames te komen helpen en zo kreeg Daniëlle het laatste stukje een lift naar huis.

Fietsen in de regen

Twee weken later hadden Daniëlle en Desiree opnieuw afgesproken om te gaan fietsen, maar toen liet de zon zich niet zien. Daniëlle was bang dat de afspraak niet door zou gaan vanwege het weer, maar Desiree liet zich niet tegenhouden door wat water. De regenbroeken gingen aan en ze gingen gewoon op pad. Deze keer ging de route richting Vogelenzang. Onderweg hebben ze samen bij een restaurantje lekker warme chocomel gedronken. Dat hadden ze wel verdiend na die natte fietstocht.

Gast Danielle en maatje Desiree fietsen ook blij in de regen Gast Danielle op de duofiets in herfstig bos.Enthousiast

Daniëlle is erg enthousiast over Fietsmaatjes: “Het is erg leuk om met Desiree op de duofiets te fietsen. We praten heel veel onderweg en dat is heel gezellig.” Ze hoopt dan ook nog vele leuke fietstochtjes met haar vrijwilliger te mogen maken.

(Karin is begeleider bij Het Raamwerk en wil graag deze ervaring van Daniëlle met Fietsmaatjes delen.)

Karin Hulsebosch - Lekker fietsen door weer en wind

Fietsen in de duinen op ValentijnsdagValentijnsfietsdag

Op 14 februari in de ochtend had ik met een nieuwe gast afgesproken met duofiets H8. Helaas was de fiets in reparatie. Dus dat werd een andere tijd en een andere fiets.

‘s Middags fietste ik op H2 en toen kreeg ik de duinkaart van fiets H4 omdat die fiets ook stuk was. Dankzij snelle actie van Koos was de duinkaart dus op 14 februari toch in gebruik!

Na een leuke kennismaking vertrokken we om 2 uur vanuit Bloemswaard. Met het mooiste weer van de wereld! Mevrouw wilde ook wel naar de duinen, want dat deed ze vroeger ook. “Ik heb mijn hele leven gefietst, wij hadden geen auto, die had je niet nodig, alles en iedereen is in Hillegom en Bennebroek, waar we woonden.”

Toen kwamen we langs de Leidsevaart en daar heeft mevrouw altijd gewoond, in Bennebroek. Daar wou ze wel even langs. Helaas, huisje was weg en overal nieuwbouw, precies tegenover Station Vogelenzang.

Toen waren we dus vlakbij ingang Panneland en daar waren we al gauw op de blanke top der duinen. Op de verharde weggetjes. Ik voelde me de koning te rijk, daar heb ik nog nooit gefietst. En dan nog met een leuke dame op de duofiets, met de duinkaart duidelijk in het zicht.

Overal herten en “kijk toch eens naar hun achterwerk, het lijken wel sterren”. Bergje op en duintje af. “Kijk dan! Ik hoef helemaal niet te trappen, alleen voor de show”. We waren ruim een uur in de duinen, ook nog een stuk voor niks gefietst, want halverwege leek het pad veranderd in een zandweggetje. “Geeft niks, ik raak niet zo gauw in paniek” zei mevrouw.

Heerlijk in de zon door de duinen en De Zilk weer naar Hillegom, waar we werden opgewacht door broer Frans, die ons ging filmen. “Ja hoor, ik wil wel weer”, zei mevrouw. ….en ik ook wel!

 

Anke Huizinga - Valentijnsfietsdag

Gaste met Marjan bij strandMevrouw Broekhof aan het strand

Wat hebben we een geweldige zomer dit jaar. Een fietstocht richting zee was dan ook een van de favorieten dit jaar! Hoe fijn is dit?!

Hier zien we mevrouw Broekhof en Marjan Jager duidelijk genieten.

Mevrouw Broekhof

Mevrouw Hartman

Mevr. Hartman roept regelmatig hardop dat ze het gevoel heeft dat ze weer leeft dankzij de fiets ritten. Ze kijkt er dan ook de hele week naar uit dat ze weer mee kan fietsen.

Haar woorden: “U heeft mij mijn leven weer terug gegeven…..

Het is zo mooi om weer even bij de zee te zijn waar we vroeger vaak naar toe gingen…..”.

Leen: “Het geeft mij erg veel voldoening dat ik dit kan doen voor haar. We hebben het erg gezellig op de fiets”.

Mevrouw Hartman

Fietsmaatjes gaste op duofiets bij het strand“Dame aan het strand”

Toen Joop den Blanken zijn gaste ging ophalen sprak zij de wens uit om weer eens naar het strand te kunnen gaan.

Het was heerlijk weer en het leek haar heerlijk om daar weer eens een kijkje te nemen.

En zo belandden zij op deze geweldige plek in onze “buurt”. Beiden hebben weer genoten van deze tocht!

“Dame aan het strand”