Langeveldshof en Fietsmaatjes gaan samen de paden op

geplaatst in: Samenwerking | 0

“Waar zit de achteruit?”

Woensdagmorgen 26 mei zijn de eerste gasten van ontmoetingscentrum Langeveldshof in Lisse met de duofiets van Fietsmaatjes Hillegom Lisse op pad gegaan. Onze organisaties bieden allebei gezonde en gezellige activiteiten aan voor mensen die niet meer alles zelfstandig kunnen of die hulp nodig hebben. Vanaf nu kunnen gasten van Langeveldshof een keer per twee weken op woensdagochtend gebruik maken van de duofiets.

Langeveldshof is een ontmoetingscentrum dat in oktober 2019 is gestart in de Oude School aan de Heereweg 253 in Lisse. Het Hof biedt dagactiviteiten voor mensen die overdag niet alleen willen of kunnen zijn, structuur kunnen gebruiken of hulp nodig hebben. Omdat ze veel raakvlakken zag met de behoeftes van onze eigen gasten, nam coördinator Harriet destijds contact met Langeveldshof op. Na de HLT-match op de beursvloer, ook in oktober 2019, heeft de samenwerking meer vorm gekregen.

“We vullen elkaar goed aan”, zegt Harriet. “Wij instrueren de vrijwilligers en zorgen dat de fiets in orde is. Als ik bij mensen thuis kom, merk ik soms dat ze behoefte hebben aan iets meer dan fietsen. Dan verwijs ik ze naar Langeveldshof. Omgekeerd biedt Langeveldshof hun gasten een extra buitenactiviteit aan. En ze kunnen mensen die graag meer willen fietsen, naar ons doorsturen.”

Samenwerking Langeveldshof - Fietsmaatjes Hillegom Lisse

Karin Kuiper is coördinator van het ontmoetingscentrum. Zij is blij met de enthousiaste vrijwilligers die haar gasten nu een extra activiteit kunnen bieden. “Niet alleen bewegen is heel belangrijk”, zegt ze, “ook de één op één aandacht die gasten krijgen”. Zo is het ook mogelijk om iets aan eenzaamheid te doen.

Onze vrijwilligers Harrie en Theo hebben drie vrijwilligers van het Langeveldshof, waaronder twee chauffeurs, tijdens een proefrit geïnstrueerd hoe ze met hun gasten op pad kunnen gaan. Op de eerste woensdagmorgen is vrijwilliger Kees net terug van zijn eerste rit. “Het is leuk als je gast vrolijk naast je zit”, zegt hij. “Het geeft gasten het gevoel dat ze iets voor een ander kunnen zijn, want ik geniet er ook van. Hun wereld wordt groter.”

Karin Kuiper vult aan: “Bij Langeveldshof gaan we uit van wat er wel kan. Er heerst hier een ontspannen sfeer. Regelmatig hoor je hier lachsalvo’s.” De humor ontbreekt in ieder geval niet bij het volgende duo dat vertrekt. Chauffeur André stapt met gast Willem, die een visuele beperking heeft, op de duofiets. “Zit je gordel niet te strak?” Willem, met enige zelfspot: “Nee, het ligt aan de passagier.” Bij het keren van de fiets moet André even schakelen: “Waar zit de achteruit?” Na een half uurtje zijn ze terug voor een sanitaire stop, want “er zit geen WC op.”

 

Samen erop uit Langeveldshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *