Vrijwilligersavond: flexwilligers en boswachter

geplaatst in: Nieuws, Uncategorized | 0

Op de vrijwilligersavond in april 2024 zat de zaal vol met gezellig keuvelende mensen die een ding gemeen hebben: ze hebben hart voor Fietsmaatjes. 

Volle zaal op de vrijwilligersavond april 2024.

Flexwilligers

Voorzitter Joop den Blanken deed een oproep om in ieders vrienden- en kennissenkring te lobbyen voor meer mensen die willen fietsen met een gast. De wachtlijst blijft namelijk bestaan. “Mensen vertellen me wel eens dat ze zich niet meer willen vastpinnen op een bepaalde dag, maar dat hoeft ook niet”, zei hij. “Tegenwoordig zien we veel meer mensen die flexibel fietsen, je zou ze ‘flexwilligers’ kunnen noemen. Als het mooi weer is of je hebt onverwacht een vrije dag of avond, kun je in het systeem een fiets boeken en op pad gaan met je gast. Die vrijheid maakt het fietsen bij Fietsmaatjes extra aantrekkelijk.”

Weetjes

Penningmeester Peter Lommerse kon een positief verhaal vertellen over de financiën. Met diverse mooie giften uit het jubileumjaar en recenter, kunnen we het onderhoud van de fietsen blijven bekostigen en mogelijk oudere exemplaren gaan vervangen door nieuwe duofietsen. En hij deelde nog andere leuke weetjes over aantal ritten, vrijwilligers en gasten.

Boswachter over fietsen in het duin

Tot slot vertelde boswachter Danique … van Waternet over het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Op haar vraag wie er wel eens in het duin fietste, gingen bijna alle handen omhoog. “Dat had ik niet verwacht!” zei ze blij verrast. Het voorrecht dat wij hebben met onze drie vrijstellingen (voor elk dorp een) voor het fietsen in het duin, is wel aan regels gebonden. Niet in de weekenden fietsen, op de verharde paden blijven en niet harder dan 15 km/uur (bij de afdaling van een duin knijpen ze wel een oogje toe). Maar dat is meer dan genoeg om te genieten, van het landschap, de damherten, de vogels en zelfs een vosje zo af en toe. Over die natuur en het werk van de boswachters vertelde Danique meer en ze beantwoordde verschillende vragen van het geïnteresseerde publiek. 

Als flexwilliger op een goed onderhouden duofiets regelmatig in het duin mogen fietsen: dat zijn toch drie goede redenen om mensen over te halen ook vrijwilliger te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *