Interview met Marjan en Harriet – vacature coördinator Lisse

geplaatst in: Uncategorized | 0

Zoals eerder op de website en via andere kanalen afgelopen periode is gemeld zijn wij hard op zoek naar verdere ondersteuning in met name Lisse. Om een goede indruk te geven van de werkzaamheden en de sfeer heeft Astrid Kromhout de coördinatoren in Lisse Harriet en Marjan, geïnterviewd. Dit interview is zo een mooie aanvulling op de formelere beschrijving.

“Het is zo leuk om te werken met blije mensen”

De duofietsen van Fietsmaatjes Hillegom Lisse zijn steeds vaker in het straatbeeld te zien. De vrijwilligersorganisatie zoekt nu een derde coördinator voor Lisse. Want voordat de pedalen kunnen gaan draaien, zijn achter de schermen al heel wat raderen in werking gezet. Wie fietsen er samen, wanneer gaan ze dat doen, en hoe krijgen ze instructies? Daar zorgen Marjan Jager en Harriet van der Kooij als coördinatoren van Fietsmaatjes in Lisse voor. Ze zoeken iemand die hen kan helpen om zo het werk beter te verdelen. “Contact met mensen, plannen en registreren – het komt allemaal bij elkaar.”

Beide dames begonnen jaren geleden zelf als vrijwilliger op de duofiets en ze doen dat nog steeds met veel plezier. “Mensen zijn vriendelijk, je voelt je gewoon de koningin met dat gezwaai”, zegt Marjan Jager. Toen in 2018 de stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse werd opgericht, meldden ze zich allebei voor de rol van coördinator.

Een coördinator houdt nieuwe aanmeldingen van gasten en vrijwilligers bij en bezoekt de mensen thuis om ze alles uit te leggen. Daarna is het belangrijk te zorgen voor een goede match tussen vrijwilliger en gast. Het plannen van de fietsritten in het rooster en het organiseren van bijeenkomsten hoort er ook bij. De coördinatoren houden contact met vrijwilligers en gasten, informeren tussentijds of het nog goed gaat en sturen een kaartje bij verjaardagen of ziekte. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat zowel de vrijwilligers als de gasten met plezier fietsen, benadrukken beide dames.

“Met mijn verpleegkundige achtergrond ligt dat sociale stukje me heel goed,” vertelt Marjan enthousiast. “Mensen bezoeken, uitleggen hoe het werkt, dat vind ik erg leuk. Door dit werk kom je bij mensen thuis, je ziet hun leefomstandigheden. Ik ben soms onder de indruk wat vrijwilligers allemaal voor hun gasten overhebben. Het is zo leuk om te werken met blije mensen.”

Ook Harriet van der Kooij komt uit de zorg en ze herkent dat meteen. “Daarnaast hou ik ervan dat het administratief goed loopt. Het is een belangrijk onderdeel van mijn werk geweest om alles goed te registreren. Daarmee kunnen we ook verantwoording afleggen aan de fondsen. Zo vullen wij een gat in de markt doordat we mantelzorgers ontlasten, bijvoorbeeld voor partners met dementie en Parkinson. In de rol van coördinator komt dat allemaal bij elkaar. Ik vind dat alletwee heel leuk.”

Nu zoeken Harriet en Marjan iemand die hen kan helpen bij hun veelzijdige taken.

Marjan: “In het begin hadden we maar één duofiets, dat was eenvoudig in te plannen in het rooster. Met drie duofietsen en veel meer vrijwilligers en gasten wordt dat steeds ingewikkelder.” Bovendien, vertelt ze, heeft ze een parttime baan en runt ze sinds kort een B&B op een woonboot in de Leidsevaart. Met andere woorden: een helpende hand is welkom om bij te springen en om elkaar te kunnen vervangen.

Wat de derde coördinator gaat doen, hangt af van de persoon die zich meldt, benadrukken beide vrijwilligers. “Kom gewoon met ons in gesprek”, zegt Harriet. “Je kunt kiezen uit allerlei leuke dingen om te doen. Je kunt zowel sociaal, administratief of organisatorisch je talenten gebruiken. We doen het samen.”

Bent u na het lezen van dit interview geïnteresseerd geraakt dan kunt u een mail sturen naar coordinatorlisse@fietsmaatjeshillegomlisse.nl. Beide dames lezen dit bericht en nemen contact op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *